ظهر تابستان است
مقاله چاپ شده در ژورنال Ecotoxicology and Environmental Safety
Ecotoxicology and Environmental Safety (Impact Factor=3.7)
Title
Natural herbicide activity of Satureja hortensis L. essential oil nanoemulsion on the seed germination and morphophysiological features of two important weed species
Abstract
The aim of the present study was to obtain an oil/water (O/W) nanoemulsion (NE) containing garden savory (Satureja hortensis) essential oil (EO) and evaluating its herbicidal activity against Amaranthus retroflexus and Chenopodium album. Gas chromatography (GC) and gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) were employed to determine the chemical composition of the EO. Carvacrol (55.6%) and γ-terpinene (31.9%) were the major EO components. Low energy method was applied, allowing achievement of EO nanodroplets. The NE also presented low polydispersity, and the mean droplet was below 130 nm even after storage for 30 d Laboratory tests showed that the NE at different concentrations (100, 200, 400, 800, and 1000 μL.L−1) significantly (P≤0.05) reduced the germination indices and the seedling's growth in dose-response. The inhibitory effect was the greatest at 800 μL.L−1 NE. Overall, root length was more inhibited as compared to shoot length. Post-emergence application of NE at different concentrations (1000, 2000, 3000, 4000 and 5000 μL.L−1 of EO) on 2–4 true leaves' stage of the weeds caused significant (P≤0.05) decrease in the growth factors in dosedependent manner. Complete lethality was observed by 4000 μL.L−1 NE sprayed on the weeds. Spraying of NE significantly (P≤0.05) reduced chlorophyll content in the tested weeds. Increasing in relative electrolyte leakage (REL) 1 and 5 d after treatment represented significant cell membrane disruption and increased cell membrane permeability. Transmission electron microscope (TEM) pictures confirmed NE droplet size and demonstrated membrane destruction. The study approved that the NE of S. hortensis EO has herbicidal properties as it has high phytotoxic effect, and interferes with the germination, growth and physiological processes of the weeds. The production of NE from S. hortensis EO is a low energy method that offers a promising practical natural herbicide for weed control in organic agricultural systems
لینک برای دانلود کامل مقاله:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014765131730252X
فراورده های ارگانیگ
تکنولوژی فرمولاسیون
تکنولوژی فرمولاسیون
از مدت ها قبل کلمه فرمولاسیون مترادف با مفهوم دستورالعمل به کار برده می شد. این عبارت برای برخی مردم تداعی گر سحر و جادو به جای یک رشته علمی دقیق بود. احتمالا داروسازی قدیمی ترین منبع فرمولاسیون ها می باشد، که در آن مهارت ها همراه با توسعه و اجرای دستورالعمل رشته مستقلی را پدید آورده است. در سایر زمینه های شیمی بویژه شیمی صنعتی، فرمولاسیون ها از جمله رازدارترین تجارت های حفاظت شده واحد های صنعتی بوده و به علت ارزش بالای اقتصادی، قابل توجه می باشند. به جز چند استثناء مثل رنگدانه ها، مواد غذایی، آرایشی بهداشتی، شیمی کشاورزی، زمینه دیگری که کل فضای تکنولوژی فرمولاسیون را پوشش دهد وجود ندارد.
میزان بسیار بالایی از مواد شیمیایی، چه معدنی و چه آلی، طبیعی یا سنتزی می بایست قبل از استفاده در زمینه های پزشکی، صنعت، کشاورزی، غذاها، آرایشی و بهداشتی و غیره تصفیه و فرموله شوند. غالبا تنها موضوع مهم در اینها اختلاط و آسیاب شدن می باشد.
مهم ترین قسمت فرایند فرمولاسیون ایجاد شکل بهینه برای تجاری سازی و کاربرد می باشد. اینجا ما باید به پودرهای عاری از گرد، جریان آزاد با اندازه ذره بهینه، اگلومره ها و گرانول ها، میکروامولسیون ها، امولسیون ها، سوسپانسیون ها، محلول های تغلیظ شده پایدار، محصولات فوری، ترکیبات با رهایش آرام، میکروکپسول ها، لیپوزم ها و غیره اشاره کنیم.
رزماری با نام علمی Rosmary officinalis
کُندُر (Olibanum)
نام علمی این گیاه Boswellia thurifera یا B. sacra و همچنین B. carterii است. طعم این عصاره بسیار تلخ است.
در استان فارس به درختی که کندر از آن به دست میآید بَنه میگویند.
گل راعی با نام علمی Hypericum perforatum
سیاه دانه با نام علمی Nigella sativa
میخک با نام علمی Eugenia caryophylata
میخک با نام علمی Eugenia caryophylata و نام لاتین Clove و متعلق به خانواده Myrtaceae می باشد.درختی به 10 تا 12 متر می باشد که بومی اندونزی و ماداگاسکار می باشد و این درخت در سن 5 تا 6 سالگی به گل می رود و اندام دارویی آن غنچه های گل باز نشده می باشند و از سن 10 سالگی این غنچه ها رو برداشت می کنند.
غنچه ها را حدود سه روز در معرض آفتاب قرار می دهند تا بطور کامل خشک شوند و سپس از آن ها استفاده می کنند.
ترکیبات شیمیایی:
میخک دارای صمغ،تانن به مقدار 13 درصد،موم،و یک ماده قابل تبلور و بدون رنگ و بو کاریوفیلین و اسانس است.اسانس میخک حاوی 82تا87درصد اوژنول می باشد و 10 درصد از ان را استیل اوژنول تشکیل می دهد.که ارزش تجاری اسانس هم بستگی به درصد همین ماده دارد.
اوژنول اثر اثر آرام کننده موضعی و ضدعفونی کننده دارد که می توان در درمان غانقرایا،سل ریوی و Lupus استفاده نمود.اوژنول در مصارف داخلی به مقدار 0.5تایک گرم به صورت کپسول مصرف می شود.به صورت تزریقات زیرجلدی هم در درمان بیماری های پوستی و درمان Lups (محلول روغنی)به کار می رود.
مقدار مصرف معمول آن نیم گرم در یک دفعه یا 1 تا 2 گرم در 24 ساعت است.از اوژنول در دندان پزشکی جهت بی حس کننده درد دندان و تهیه سیمان جهت پرکردن حفره دندان استفاده می شود.
خواص در مانی:
اثر ضدعفونی کننده و آرام کننده درد و درمان زخم های عفونی را دارد.
در درمان سل پوست Lupus کاربرد دارد.
فرمول ساخت الکلای ملیس کمپوزه:
شاخه گلدار و تازه بادرنجبویه .............900گرم
پوست تازه لیموترش.........................150گرم
دارچین سیلان..................................80گرم
میخک.........................................80گرم
موسکاد(Myristyca fragrans ).........80گرم
گشنیز.........................................40 گرم
ریشه آنژلیک.................................40 گرم
الکل 80 درصد ........................5000گرم
مواد مذکور را به مدت 4 روز در الکل می خیسانند و در سپس در بن ماری تبخیر می کنند.تا 4250گرم الکلا بدست آید.این الکلا مایعی صاف و بیرنگ است که اگر با هم وزن خود آب مخلوط شود،تلائلو مایل به آبی ایجاد می کند.
این محلول دارای اثر نیرو دهنده ی اعصاب است.و به مدت نصف تا یک قاشق قهوه خوری مخلوط در شربت قند مصرف می شود.در استعمال خارج به صورت مالیدن روی پوست یا بخور به کار می رود.
از میخک برای تسهیل درد زایمان می توان استفاده کرد،برای این کار میخک را به مقدار کافی در مه های آخر بارداری به سوپ اضافه می کنند و قبل از زایمان هم دم کرده ای از میخک تهیه کرده و به خانم باردار می دهند.
اسانس میخک خاصیت ضدعفونی کننده گی شدیدی دارد و برای ضدعفونی دست پرستاران و ضدعفونی بیماری های عفونی و پوستی و ضدعفونی پانسمان ناف نوزادان بدون هیچ عوارض جانبی به کار می رود.در برطرف کردن لکه های قرنیه هم از اسانس آن استفاده می شود.
مورد
مورد با نام علمی Myrtus communis نام لاتین Myrtle متعلق به خانواده Myrtaceae می باشد،گیاهی همیشه سبز و درخت چه ای تا درختی با ارتفاع 1 تا 3 می باشد و تکثیر آن بوسیله قلمه و کشت بذر در بهار می باشد،و به طور کلی از قدیم به آن توجه زیادی می شده،در بین یونانیان و ملل مختلف نماد جوانی ، زیبایی و بکارت بوده،و برای نوعروسان تاجی از درخت مورد تهیه می شده و برگ های پایای این درخت را نماد عشق می دانستند.
اندام دارویی:
برگ،میوه و برجستگی هایی که گال نامیده می شوند،
ترکیبات شیمیایی برگ:
تانن،مواد رزینی تلخ،کامفن و 0.3 درصد اسانس می باشد.
ترکیبات برجستگی های روی ساقه :
دارای ماده ی به نام Myrtidana می باشد که بدلیل تانن بالا اثر قابض دارد.
ترکیبات میوه :
این گیاه دارای مقادیری تانن،اسانس،مواد رزینی،قند های آلی و اسید های مختل مانند اسید مالیک و اسید سیتریک می باشد.
ترکیبات دانه:
دارای نوعی ماده روغنی می باشد که از اولئین،لینولئین،پالمیتین و Myristicine تشکیل می شود.
ترکیبات اسانس:بازده اسانس 0.3 درصد ماده برگ خشک می باشد که شامل ترکیبات دیپانتن،ترپن و سینئول می باشد.که در اثر تقطیر اسانس در دمای 180 درجه دو ماده Myrtol و Myrtenol از آن بدست می آید.
خواص درمانی:
کلا اثر ضدعفونی کننده دارد و برای مصرف داخلی و استعمال خارجی از آن استفاده می شود،میوه آن نیز قابض می باشد.
مورد در مصارف داخلی بیشتر جهت رفع بیماری های تنفسی و مجاری ادرار به کار می رود،مصرف مورد در برونشیت های عفن و آسم نزله ای و فراخ شدن ناحیه ای یا عمومی برونش ها موجبات خروج اخلاط را فرآهم می سازد،اما باید توجه داشت که استفاده از این گیاه در مرحله حاد برونشیت که بیمار تب دارد اثر مضر و زیان بار و منفی دارد و به محض قطع شدن تب بیمار و طی شدن مراحل اولیه بیماری و زمانی که خلط به صورت چرکین و چسبنده از ریه خارج شد استفاده از فرآورده های مورد اثر مفید خواهد داشت.
در موارد سرفه بعد از مصرف سرفه افزایش یافته اما سپس بتریج کاهش می یابد و تحریک کمتری به بیمار برای سرفه کردن دست می دهد.باید توجه کرد که از مورد نباید به مقدار زیاد و دفعات زیاد استفاده کرد.
اسانس مورد اثر ضدعفونی کننده،بندآورنده خون و آرام کننده دارد.
از اسانس مورد جهت تهیه شیاف برای درمان بواسیر و از برگ بو جهت تهیه محلول های شست و شوی زخم های چرکین به صورت کمپرس استفاده می شود.
زنجبیل:
زنجبیل:
زنجبیل با نام علمی Zingiber Officinalis یک گیاه دارویی دارویی ریزوم دار غده ای می باشد که از آن هر ساله 3تا 4 ساقه به ارتفاع 30 تا 100 سانتی متر خارج می شود.به طوری که مجموعا به گیاها ظاهری شبیه نی می بخشند.
این گیاه به حالت طبیعی در نواحی شرقی هندوستان مخصوصا در نقاط Gingi و Zingi می روید و از این نظر می باشد که نام آن را Gingember و Zingiber نامیده اند.و تکثیر آن از طریق کاشت قطعات ریزوم جوانه دار در زمین های مرطوب می باشد.
از نظر ترکیب شیمایی دارای 1 تا 3 درصد اسانس با بوی کافوری که مرکب از کامفن راست و فلاندرن و سیمن و مقدار کمی ژرانیول و بورنئل و سیترال می باشد.و علاوه بر اسانس دارای Zingeron و Gingerol می باشد که موادی سوزنده می باشند و دارای 5تا8درصد رزین می باشد.
خواص درمانی:
زنجبیل دارای اثر نیرودهنده و مقوی معده و باد شکن و ضد آسکوربوت می باشد،و اگر روی پوست بدن مالش داده شود ایجاد تحریک و قرمزی می کند.
به عنوان ادویه در تمام دنیا کاربرد دارند و از آن نوعی آب جو تهیه می کنند.
نسخه جهت تهیه شربت زنجبیل و دارچین:نیرو دهنده
دارچین 45 گرم
میخک 8 گرم
زنجبیل 4 گرم
گلاب 150 گرم
شراب 1000گرم
قند 1750 گرم
· دارچین و میخک و زنجبیل را در شربت میخیسانند و سپس صاف کرده و قند و مواد دیگر را به آن می افزایند.
دارچین
دارچین با نام علمی Cinnamomum Verumو با نام انگلیسی Cinnamon می باشد.
یک گیاه معطر و همیشه سبز و دوپایه به شکل درخت چه ای بزرگ با برگ های براق سبز و حالت چرمی مانند که بومی مناطق مدیترانه ای می باشد.
ترکیبات شیمیایی:دارچین سیلان دارای آمیدون ،موسیلاژ،تانن،یک ماده رنگی،اکسالات کلسیم،قند،مانیت،سینامومینCinnamomine ،اسانس و رزین است.
اسانس دارچین که تنها قسمت سهم دارچین است به مقدار 1-0.5 درصد در پوست درخت مذکور وجود دارد.و از تقطیر آن با آب حاصل می شود.این اسانس در صورت تازه بودن به رنگ سبز روشن می باشد ولی به مرور زمان بدلیل اکسید شدن تیره می شود.
و به مقدار کمی در آب ولی به هرنسبتی در الکل 90 درصد،اتر و کلوفرم حل می شود.بوی آن مطبوع و طعمش ملایم و گرم است.
قسمت اعظم این اسانس را آلدئید سینامیک یا Cinnamaldehyde (70-60%)تشکیل می دهد که به رنگ روشن مایل به زرد می باشد و بوی قوی دارچین را سبب میشود.و بعلاوه دارای 4 درصد از فنل ها،مخصوصا اوژنول همراه با فلاندرن،سافرول(به مقدارکم)فورفورول و غیره است.
خواص درمانی:اثر فیزیولوژیک دارچین به علت اسانس و تانن آن است و به علت داشتن این دوماده اثر قابض و محرک ظاهر می کند.دارچین دارای خاصیت تقویت کننده اعمال هضم و جریان گردش خون است و از آن برای رفع سوء هاضمه،مخصوصا زمانی که همراه با نفخ باشد به عنوان بادشکن استفاده می شود.دارچین به علت دارا بودن تانن برای رفع اسهال،ضعف عمومی بدن،بند آورنده خون مصرف میگردد(به پوسیون های بند آورنده خون افزوده می شود)و برای جلوگیری از خونروی در فواصل قاعدگی هم استفاده می شود.اسانس دارچین دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی ملایم است،
نسخه برای رفع خونروی در فواصل قاعدگی:
1.تنطور دارچین 25 گرم
2.آب مقطر دارچین 150 گرم
3.اتر استیک 5 گرم
4.شربت پوست نارنج 20 گرم
(*برای مصرف به طور تدریجی در 24 ساعت)
نسخه به عنوان مقوی و نیرو دهنده:
1.تنطور دارچین 8 گرم
2.عصاره کنکینا 4-2 گرم
3.شربت پوست نارنج 20 گرم
4.کنیاک 80-30گرم
5.شراب قرمز 125 گرم
(*برای مصرف به طور تدریجی در 24 ساعت)
برگ بو
برگ بو
برگ بو با نام علمیLaurus nobilis از خانواده Lauruceae می باشد و نام لاتین آن Bay laurel و Bay tree می باشد،یک گیاه معطر و همیشه سبز و دوپایه به شکل درخت چه ای بزرگ با برگ های براق و سبز که حالت چرمی دارند،این گیاه بومی مناطق مدیترانه ای می باشد.
اندام دارویی این گیاه برگ ها و میوه ها می باشند و ترکیب عمده اسانس آن Cineol می باشد که به آن Eucalyptol هم می گویند.
برگ ها بین 1.5 – 1 درصد اسانس دارند.این گیاه بدیل داشتن Cineol دارای خاصیت آللوپاتی(علف کشی) می باشد.و عمده ترکیبات اسانس برگ این گیاه شامل 45 درصد Cineol و 12 درصد ترکیبات ترپنی و 3 درصد سزکوئی ترپن ها و 3 درصد متیل اوژنول و آلفا و بتا Pinenes می باشد.
از گرد میوه های خشک شده آن تحت اثر بخار آب و فشار های متوالی،روغنی به رنگ سبز و بسیار معطر تهیه می گردد که به روغن لوریه Huile de laurier موسوم می باشد.
خواص درمانی:
این گیاه امروزه به عنوان یک ادویه در آشپزی و به عنوان خوشبوکننده کنسروها در مناطق مختلف دنیا خصوصا مدیترانه استفاده می شود.
برگ های این گیاه خاصیت مدر،ضد تشنج و قاعده آور نیز دارند.و میوه آن دارای اثرات قوی تری از برگ ها می باشد و از مصرف آن برای رفع کم اشتهایی و ضعف معده معمول بوده است.
اسانس این گیاه در ماساژ درمانی برای پیچ خوردگی مفاصل و دردهای روماتیسمی به صورت مالش روی پوست کاربرد دارد.
برای تهیه دمنوش می توان 10 تا 20 گرم از برگ خشک یا 5 تا 20 گرم میوه گیاه را در 1 لیتر آب جوشانده و به صورت 1 فنجان بعد از غذا مصرف کنید.برای مطلوب شدن طعم می توان به دمنوش این گیاه را بهمراه عرق نارنج میل نمود.
زرد چوبه...
زرد چوبه با نام علمی Curcuma Longa و با نام انگلیسی Turmeric می باشد،
گیاهی علفی،ریزوم دار،چند ساله می باشد و بومی مناطق گرمسیری است.و برای تکثیر از ریزوم های حاوی جوانه استفاده می شود.
و این گیاه بومی چین و هند و جاوه و ماداگاسکار می باشد ،و Nizambarsشهری در جنوب هند می باشد که بزرگترین تولید کننده زردچوبه در دنیاست.و به شهر زرد چوبه معروف است.
ترکیبات شیمیایی:
زرد چوبه دارای اسانس مرکب از اسید والرینیک و کاپریلیک و فلاندرن راست به مقدار یک درصد،سابینن،سینئول و بورنئول به میزان یک درصد، دارای Turmeron می باشد که یک سزکوئی ترپن است.و دارای یک ماده رزینی زرد رنگ به نام کورکومین می باشد.
مصارف دارویی:
بدلیل وجود بهترین مواد آنتی اکسیدانت در ساختار خود دارای خاصیت ضد پیری می باشد،که می تواند از خسارت رادیکال های آزاد جلوگیری کند.
دارای خاصیت ضد التهابی می باشد و می تواند باعث کاهش سطح هیستامین شود.
کورکومین یک ترکیب پلی فنول می باشد،که دارای اثر مثبت و ترمیمی روی کبد می باشد.و خسارات ناشی از داروهای شیمایی و الکل ومشروبات الکلی روی کبد را برطرف می کند.
وقتتون بخیر
یه سوال ازتون داشتم
با چه رتبه ای میشه ارشد دانشگاه کردستان قبول شد؟
خوابگاه دانشجویی هم داره؟
لطفا درقسمت نظرات وبلاگم جواب بدید
ممنون